divendres, 10 d’abril del 2015

Supercentenaris: El secret de la longevitat vital

Al llarg de la història s'han documentat molts casos de persones que han aconseguit passar els límits oficials de la màxima esperança de vida. Viure tot un segle! Quin és el secret?

Us presento el cas de la persona que ha duplicat o no (qui sap, de mentides n'hi ha moltes!) els anys de qualsevol altre supercentenari/ària verificat/da. Es tracta de Li Ching-Yuen, nascut, segons algunes fonts, entre el 1677 i el 1683. Va dedicar-se a la recerca d'herbes i va passar bona part de la seva vida al Tibet, on va practicar ioga i arts marcials. Sabeu quan va morir i quants anys tenia? 1933, amb 256 anys aproximadament!

Tot i que sembli una mentida ben grossa, podem comparar la importància de les arts marcials, una dieta saludable i l'absència d'hàbits dolents com el tabac i l'alcohol en el cas de Bruce Lee, un dels grans filòsofs del s.XX, actor i creador del seu sistema de lluita, Jeet Kune Do. Tot i que va morir a una edat gens avançada (tenia 33 anys i les causes de la seva mort encara no se saben del tot bé, hi ha versions diferents) poc abans de morir va fer una revisió mèdica a la qual deia que tenia el cos d'un adolescent i la salut d'un nadó.

Bé, com heu llegit, sembla ser que els xinesos ens han donat la clau de les moltes portes que hi ha per obrir: esport, alimentació, manera de viure i herbes especials. Per una part és normal, les persones amb predisposició genètica, que passen anys meditant, tenen més probabilitats de tenir una llarga vida, pero què podem fer nosaltres?

Diuen que els nervis ens mengen uns quants anys de vida, però aquest no és el cas del supercentenari Lazare Ponticelli (1897-2008), soldat francès que va participar a la Primera Guerra Mundial i també va formar part dels grups de resistència francesa durant la Segona Guerra Mundial. Tot i que va ser ferit durant el seu servei militar, allò no va suposar cap obstacle per a ell.

Amb tot aquest material, acabo de demostrar que la vida és potser la cosa més atzarosa de la mateixa vida i que si es vol aconseguir aquesta data rodona, millor començar a fer ioga i deixar de fumar (o el que sigui!). Cal destacar que encara hi ha supercentenaris vius i, segons tinc entès, aquests han de documentar-se diverses vegades per ser registrats com a persones de vida extraordinàriament llarga. El límit estàndar d'anys d'un supercentenari és de 115 anys aproximadament.

Com a conclusió, també voldria dir que la longevitat és un dels reptes més difícils ja que entren en joc molts factors: des del benestar personal i pràctiques saludables fins a la sort, l'element més difícil de controlar. A més a més, no hi ha cap garantia: encara que no et moris de càncer i siguis més sa que Superman, demà et pot aixafar un cotxe mentre vas xatejant amb el telèfon mòbil! 

El vostre periodista del Flos NEWS, Yegor S.R.


dimecres, 8 d’abril del 2015

No todo es lo mismo



la escuela im.O.P.Dovjenka
Hola mi nombre es Valeria. Yo vivía en Ucrania y recientemente llegué a Barcelona. Llegué aquí el 6 de agosto 2014 . Vivo con mi madre y mi hermana. Cuando comencé en la escuela, encontré nuevos amigos. Ahora voy a explicar la diferencia entre la escuela ucraniana y la española.

En Ucrania, se puede comer en la escuela cuando hay una pausa. Las clases duran 45 minutos, comenzando a las 08:30.  Los alumnos en Ucrania siempre pasan al curso siguiente. Durante la pausa los alumnos pueden salir de la escuela sin permiso del profesor. Vamos a la escuela desde los 7 años hasta 16-18.
el río Damba, congelado